Hegkezelés : Medist Kft.

Medist Kft.

Orvostechnikai eszközök és kozmetikumok forgalmazása

  • RSS
  • "
  • Facebook
  • "

Hegkezelés

Szerző Kati 2011 - február - 8 Hegkezelés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az 1970-es években véletlenül kiderült, hogy az égési sérülések nyomán kialakult hipertrófiás (túlburjánzó), esetenként keloidos hegek kezelésében kedvező hatásúak a szilikon lapok. Azóta számos kísérlet sorozatot végeztek a szilikon lapok hatékonyságának igazolására, műtéti hegek ill. egyéb traumás behatások következtében kialakult hipertrófiás hegek ill., keloidok kezelésére. Ezek mind eredményesnek bizonyultak. Olyannyira, hogy mostanra bizonyosságot nyert, ez a leghatékonyabb non-invazív (kíméletes) kezelési módja ezeknek a sebgyógyulási zavaroknak.

A nagy kérdést, hogy a szilikon lap (ill., a hegre kenhető gél) kezelés miért hatásos a keloidok és a hipertrófiás hegek kezelésében, még nem sikerült maradéktalanul megválaszolnia a kutatóknak. Egy biztos azonban: ez egy mellékhatásoktól mentes, teljesen biztonságos – és nem utolsó sorban hatékony – kezelési mód.

A kilencvenes évek közepén került forgalomba Európában keloidok és hipertrófiás hegek kezelésére a Zeraderm gél. Egyes kutatók klinikai kísérleteket végeztek a hagyományos (szilárd halmazállapotú) szilikon lap- és a kenhető szilikon gél-kezelés hatékonyságának összehasonlítása céljából. Az eredmények lényeges különbséget nem mutattak ki.

A Zeraderm gél ugyanazokat az orvosi tisztaságú szilikon vegyületeket (medical grade silicone) tartalmazza, mint a szilikon lapok (Medigel, Medipatch). Hatásosságuk is hasonló. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a szilikon lapok használata nehézkesebb és kényelmetlenebb a páciens számára mint a Zeraderm gélé, ami gyakran azt eredményezi, hogy a beteg idő előtt felhagy a kezeléssel vagy csak rendszertelenül végzi azt. Nagy felületű hegek esetén azonban egy nagyméretű szilikon lappal jóval olcsóbb a kezelés. Ez esetben a betegnek kell a lapot méretre vágni és ragtapasszal vagy egyéb módon nap mint nap rögzítenie a hegre.

A Zeraderm gél használata sokkal egyszerűbb és ezáltal kényelmesebb is. Mivel egy láthatatlan filmréteget képez a heges területen, így, ha például az arcon van a heg, akár rá is lehet sminkelni. Használata különösen praktikus az arcon, ahol esztétikai okokból, és a testhajlatokban, ahol rögzítési nehézségek miatt nem vagy csak igen körülményesen alkalmazhatóak a szilikon lapok.

A Zeraderm egy nagy molekulasúlyú polisziloxán vegyület kenhető gél formában. Levegő hatására a Zeraderm gél egy majdnem láthatatlan légáteresztő és víztaszító filmréteget alkot a bőrön. A Zeraderm gél, – szemben a hasonló, kenhető szilikon tartalmú készítményekkel –, sokkal kevésbé ragadós filmréteget képez a hegen. Ráadásul az ára is sokkal kedvezőbb.

A Zeraderm Ultra, – a speciális szilikon (polisziloxán) gélen felül –, tartalmaz még 15-ös fényvédő faktort, ami azért hasznos, mert a hegeket ajánlatos fokozottan védeni az ultraibolya (UVA ill. UVB) sugárzástól (napfény, szolárium). Van még benne E és K vitamin valamint Q10 koenzim, amelyek további jótékony hatást fejtenek ki a hegekre (livid elszíneződés csökken, kidomborodás a bőr szintjéből mérséklődik).

Összefoglalva: a Zeraderm ill. a Zeraderm Ultra gél használata égési sérülések, sebészeti beavatkozások (műtéti eredetű vágások) és más, a bőrt ért traumás behatások következtében kialakult keloidok és hipertrófiás hegek kezelése esetén javasolt.

Eredményesen kezelhetők a készítményekkel régebbi hegek is, bár ez esetben hosszabb kezelési idővel és lassúbb javulással lehet számolni. Ismert keloid hajlam esetén a Zeraderm gél kezelést megelőzésképpen már akkor ajánlott elkezdeni, amikor a varratszedés megtörtént ill., a seb már teljesen záródott. Ez esetben a hipertrófiás heg ill., a keloid kialakulása meg is elõzhető.

Ajánlott fogyasztói ár:
Zeraderm (15 gramm): 9.000 Ft
Zeraderm (2 gramm): 2.000 Ft
Zeraderm Ultra (15 gramm): 10.000 Ft
Zeraderm Ultra (2 gramm): 2.500 Ft

Gyártó: Rofil Medical Nederland B.V. (Hollandia)
Bővebb információ: +36 1 318-0925

Hozzászólások lezárva.