Mezoterápia és kiegészítő arcápolás : Medist Kft.

Medist Kft.

Orvostechnikai eszközök és kozmetikumok forgalmazása

  • RSS
  • "
  • Facebook
  • "

Mezoterápia és kiegészítő arcápolás

Szerző Kati 2011 - február - 20 Mezoterápia és kiegészítő arcápolás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

PROFESSZIONÁLIS BŐRÁPOLÁS – MEZOTERÁPIÁS KEZELÉSEK KIEGÉSZÍTÉSÉRE

A kozmetikai mezoterápiás (hengeres és/vagy elektroporációs) eljárások a bőr legfontosabb esztétikai problémáinak hatékony és eredményes kezelésében segítenek. Mivel a bőr rugalmatlanságát, petyhüdtségét és dehidráltságát a bőr alatti kötőszöveti rétegben végbemenő elváltozások okozzák, kezelésük hagyományos kozmetikai termékekkel nehezen megoldható. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy komolyabb műtéti beavatkozás sem ad tartós eredményt, ha nem párosul hozzáértő bőrápolással. Ez utóbbi hiányában a bőr gyorsabban öregszik, lassabban gyógyul, öröklött hajlamaink és bőrproblémáink fokozottabban jelentkeznek.

Egyre több és jobb sejtszabályozó technológiát és hatóanyagot ismerünk meg, melyekkel már sejtszinten is képesek vagyunk stimulálni a szervezetünket, ha nem működik megfelelően. A bőrápolás kutatása során elért eredményeknek köszönhetően kiváló antioxidánsokat és öregedésgátló termékeket használhatunk bőrünk hibáinak kijavítására, az öregedési folyamatok lassítására. A kozmetikai mezoterápiás (hengeres) kezelést követően – bőrérzékenységtől függően – néhány napig bőrpír és a mechanikus behatás (mikroszúrások) miatt kisebb – nagyobb mértékű hámlás jelentkezhet. Tapasztalatom szerint, ezek a tünetek jelentősen csökkenthetők a Rejuvi Super Soothing Lotion és a Super Soothing Cream használatával, melyek a kezelés utáni időszakban segítik a bőr regenerálódását, fokozottabb táplálását. Mindkét termék összetevői szinergikusan erősítik egymás érzékenységet csökkentő és gyógyító hatását. A készítmények kifejezetten a gyümölcssavas -,kémiai-,mikrodermabráziós – és lézeres hámlasztások ill. egyéb agresszív beavatkozások elő- és utókezeléséhez lettek kifejlesztve. Nem tartalmaznak a bőrt megterhelő ásványi olajat, színezéket, parfümöt és kémiai tartósítószert.

A retinoidok az A-vitaminhoz hasonló kémiai szerkezetű, azzal azonos vagy legalábbis hasonló biológiai hatású vegyületek közös neve. Antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megkötik a szabadgyököket, megnövelik az irha vérellátását, szabályozzák és felgyorsítják a sejtek cserélődését, segítik a kollagén növekedését. Nemcsak a “felszínen” dolgoznak, mint az AHA és a BHA savak, hiszen lejutva az irháig (dermisig) visszaprogramozzák az UV sugarak által megsérült DNS molekulákat, újra egészségessé téve azokat.
Ahhoz hogy a retinol a bőrben feladatát el tudja látni, retinolsavvá kell konvertálódnia, ami két biológiai átalakulással megy végbe. Először a retinol (alkohol) retinolaldekiddé alakul a bőr enzimjeinek hatására, majd ezután retinolsavvá, miközben a kezdeti relatívan magas százalékú retinolból, lehet hogy csak minimális mennyiségű retinolsav keletkezik. Ezért a retinol tartalmú felirat még nem elegendő garancia arra, hogy egy igazán hatásos és aktív öregedésgátlő kozmetikumot vásároltunk, hiszen a drogériák is tele vannak retinol tartalmú krémekkel, amelyektől akár 10 – 15 évet is fiatalodhatunk (a gátlástalan reklámok szerint legalábbis). Egy termék hatásossága viszont attól függ, hogy melyik fajta és milyen koncentráltságú A-vitamint tartalmazza, milyen formában.

A Rejuvi Retinoid készítményei kimagaslóan hatékonyak (Retinoid Formula, Retinyl Serum és Vitamin A Complex Night Gel) amelyek magas koncentrációban tartalmaznak A-vitamint, stabil A-vitamin komplex formában (retinol, retinyl-acetat, -propionat és -palmitat). Kiválóan képesek beszívódni a bőrbe a bőr zsírnemű anyagain keresztül és hasznosulni, hiszen a természetes retinoid is zsírban oldható.

Akné hajlam esetén az alacsony lipidtartalmú Night Gel-t célszerű használni, akár a Normalizing Cream vagy Skin Conditioner mellett.
A Rejuvi által kifejlesztett anti-androgen acne kezelés pedig egészen újszerű és többféle hatásmechanizmusra épülő készítményei és kezelései ritkán tapasztalt eredményhez vezetnek. Hatóanyagai között megtalálható a glikolsav, a szalicilsav, a tejsav, a cink-szulfát, az urea-peroxid, a piridoxin Hcl, a papain, a teafaolaj és a ligetszépe olaj. A speciális kombinációk sikeresen gátolják a bőrben az androgén aktivitást és az ebből származó bőrproblémák megjelenését. Az AHA és BHA savak a bőr legfelsőbb rétegének eltávolításával felgyorsítják a sejtképződést a felhám (epidermis) alsóbb rétegeiben, a hatóanyagok könnyebben a bőrbe juttathatóak, a bőr simább és hidratáltabb lesz. Mivel a szalicilsav (BHA) a bőr zsírtartalmán keresztül jut be a pórusokba, segíti megakadályozni a sejtek összetorlódását a szőrtüszőben, ezért elsősorban a mitesszeres, aknés bőrre előnyös az alkalmazása.
Természetesen a kétféle sav szinergiában való hatása és használata is lehetséges. A Rejuvi Peeling Formulájával felületes, bőrfrissítő hámlasztás és nagyon intenzív, erős bőrmegújító hatású kezelés is elvégezhető. A rendszeresen és szakszerűen végzett hámlasztások a bőr működését javítják: rávehetik a sejteket, hogy ritmikusabban és egészségesebben működjenek. Otthoni használatra hatékony és biztonságos AHA kezelést végezhetünk a 10% glikolsavat tartalmazó Skin Care Formulával.

Számos betegség és az öregedés okozói a szervezetben felhalmozódott szabadgyökök. Ha egy atom vagy ion elveszít egy elektront, szabad gyökké válik: erősen reaktív és instabil elemmé. Hogy semlegesítse magát, gyakran a sejtfalak molekuláiból szakít ki elektronokat, így károsodhatnak a sejtfunkciók, módosulhatnak genetikai folyamatok, eltöredeznek a kollagén rostok, stb. Szabadgyökök keletkeznek a szervezetben lejátszódó anyagcserefolyamatok következtében és külső környezeti hatásokra egyaránt. Mivel a bőr legkülső rétegébe nem jut vér – az epidermis nem tartalmaz vérereket -, így az antioxidánsokban gazdag étrend sem helyettesítheti a külsőleg alkalmazott szabadgyök ellenes anyagokat.
A C-vitamin az egyik leghatásosabb anti-aging szer, intenzíven serkenti a kollagén újratermelődést, véd a káros környezeti hatások és a napsugárzás bőröregítő hatása ellen. Azonban anti-aging kozmetikumként csak a 10-20%-os tiszta aszkorbinsav (L-ascorbic acid) működik hatékonyan, alacsony pH esetén: a bőrben azonnal teheti a dolgát, nem kell átalakulnia, így nincs veszteség sem. Hátránya lehet, hogy a nagyon érzékeny bőröket irritálhatja savas kémhatása miatt ill. instabilitása miatt viszonylag gyorsan el kell használni.
Az általam ismert készítmények közül a leghatékonyabbnak az Auriga International (Belgium) által gyártott Flavo-C Forte szérumot tartom, mely 15% tiszta aszkorbinsavat tartalmaz. Ha valakinek mégsem tolerálná a bőre, annak más C-vitamin formátumot lehet javasolni, pl.: magnesium ascorbyl phosphate tartalmút. Ez a zsírban oldódó stabil C-vitamin származék a bőrhöz hasonló pH tartományban dolgozik, ezért nem irritál, de a bőrben lévő enzimeknek még át kell alakítaniuk tiszta aszkorbinsavvá. Ilyen hatóanyagot tartalmaz a Rejuvi Cell Vitamin C Complex-e, valamint a különböző eredetű hiperpigmentáció megelőzésére és visszafordítására kifejlesztett kozmetikumai: Skin Whitening Cream, Whitening Toner, Whitening Formula és Lightening Treatment.

A bőr öregedési folyamatának minél alaposabb megismerése iránti kutatások eredménye legújabban a különböző peptidek kozmetikai hatóanyagként való alkalmazása. A peptidek új generációja a matrikinek meghatározott aminósavcsoportokból állnak, melyek aktivizálják a fibroblastokat és serkentik a kollagén növekedését azáltal, hogy bőrsérülést szimuláltatnak arra sarkallva a szervezetet, hogy kijavítsa a “hibás” szövetet. A kötőszövet növekedése és az új rostok jobb vízmegkötő képessége együttesen a bőr minőségének látható javulását eredményezi.
A Rejuvi Bio Rejuvenating Complex-e valóságos Jolly Joker, tartalmazza az összes legújabb anti-aging peptidet.
A Renewal Gel-ben két sejtnövekedést szabályozó hatóanyag található: a kinetin és az EGF (Epidermal Growth Factor), valamint élesztőből kivont Beta-Glucan. Ez utóbbi nagyon erős gyökfogó és immunerősítő hatású, segíti a bőrt a fertőzések elleni védekezésben és gyorsan enyhíti az irritációkat. Ráadásul, mivel zsírmentes, zsíros és aknés bőrre is alkalmazható.
A Renewal Complex magas koncentrációjú készítmény, egyedülálló antioxidánsokat és egy levédett, speciális formulát is tartalmaz: Glycosamin HCl, alga- és élesztőkivonatból, amely gazdag kis molekulasúlyú poliszaccharidokban és glukozaminoglikánokban, elősegíti a hyaluronsav és a kollagén növekedését.

A Rejuvi Laboratory (California, USA) www.rejuvi.hu által kifejlesztett speciális problémamegoldó készítmények és kezelések tudományos megalapozottsággal társítják a természetes gyógymódokat és az új innovatív hatóanyagrendszereket a fejlett technológiával, és mindeközben folyamatosan figyelnek a hatóanyagok tolerálására és a biológiai hozzáférhetőség biztosítására. Hiszen egy kozmetikum semmit nem ér el, ha nem tud hasznosulni és veszélyes, ha ártalmasnak bizonyul.

Gelencsér Anita
kozmetikus-mester
írása
2011. február 12.

MIÉRT KELL AZ ARANY A BŐRNEK?

Nagy teret hódít manapság az arany kezelés a kozmetikákban, aminek miértjére próbálok választ találni. Sokan hivatkoznak arra, milyen fantasztikus hatással bír az arany, aki nem hiszi, menjen fel az Internetre, oldalakat lehet olvasni róla. Ez valóban így van, rengeteg jó dolgot találtam én is, úgyhogy kicsit mélyebben kezdtem foglalkozni a témával.

Én úgy gondolom, azt adjuk a bőrnek, amiből felépül, nincs másra szüksége. Természetesen itt a bőr alatti kötőszövet-alkotókra is gondolok. Mindig behoznak a szépségiparba “forradalmian új hatóanyagokat”, amellyek kapcsán hatalmas összegeket fektetnek reklámokba, neves modellekbe a biztonságos hatóanyagok helyett. Aztán szépen feledésbe merülnek és jön a következő ügyeletes új csoda. Számomra ugyanis az, mert az aranyat felszívja a bőrünk és be is építi. Viszont ha beépíti, akkor ugye azáltal, hogy jó elektromos vezető, tönkreteszi a bőr tranzisztor képességét, amellyel a környezeti sugárzásokat feldolgozta. Régen a győztes gladiátorok testét aranyporral kenték be, hogy még szebben mutassanak az idomaik és mindenki meglepetésére pár óra múlva holtan estek össze. Nagyon sok évnek kellett eltelnie mire rájöttek az okára. Ráadásul ahány gyártó, annyi féle “hatóanyag” kerül a tégelyekbe, és nem hiszem, hogy mindenki színtiszta aranyat használ erre a célra. Lehet azt kombinálni egy kis palládiummal, nikkellel és más finom dolgokkal, ami ugyancsak nem tartozik a bőr alkotóelemei közé.

Az egyik vendégem fejfájós volt és rendszeresen használt egy fájdalomcsillapítót, amelytől szelídültek a panaszai. Aztán egy nap összeesett az utcán és meghalt gyomorvérzésben. Jó volt a fájdalomcsillapító csak volt mellette számtalan mellékhatás, amire nem számított.
Visszatérve, önmagában szerintem az aranynak nincs se ránctalanító, se regeneráló hatása, az aknés bőröket nem tudja helyrehozni és nem lehet vele pigment-rendellenességeket orvosolni. Sőt önmagában se kollagén képződést nem indít be, se hidratáló ill. vízmegkötő hatása sincs.
Miért bizonyul esetenként mégis hatásosnak?

Azért, mert sosem alkalmazzák kizárólag egymagában, hanem vannak mellette minden esetben gyógynövénykivonatok, különféle hatóanyagok. Ezek általában megfelelő arányú nedvességet és az azt megőrző, a nedvesség elpárolgását megakadályozó anyagokat tartalmaznak, melyek odakötik a bőrhöz az ideális mennyiségű és összetételű nedvet. Ilyen lehet a méz, a glicerin, szorbit és ne feledkezzünk meg a hyaluronsavról, amely igen fantasztikus eredményeket produkál. 1 gramm (!) hyaluronsav, 1000 gramm vizet képes kocsonyás állapotban tartani, de azt tudnunk kell, hogy csupán, mint hidratáló anyag működik, bőrön keresztül nem tud felszívódni! Ott van a kollagén és a Q10 ami, jól hangzik, de itt is óriásmolekuláról beszélünk, ami a bőrön keresztül ugyancsak nem tud felszívódni. A Q10 belsőleg nagyon jó, mert a sejtszintű energiatermelő folyamatokban nélkülözhetetlen.

A kozmetikai hatóanyagok azonban akkor fejtik ki legintenzívebben hatásukat, ha pontosan oda kerülnek, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésébe.

A kozmetikumok mélységi behatolása viszont felvet néhány problémát. Többek között azt, hogy a termékekben színező- és segédanyag, tartósítószer, állományjavító, illatanyag és kőolajszármazékok tömkelege van jelen. Minél mélyebbre juttatjuk ezeket az anyagokat, annál nagyobb az irritáció ill. akár a súlyos allergiás reakció veszélye. Amennyiben legyűrjük a barrier védőfunkcióját, bizony ezeket a nemkivánatos anyagokat is bejuttatjuk. Hál’istennek bővülnek a készleteink és a lehetőségeink arra, hogy ezeket a dolgokat kiszűrjük, illetve használatukat minimálisra csökkentsük.

Mindent egybevetve ez csak egy vélemény a sok közül. Különböző nézetek, érvek és ellenérvek látnak napvilágot a szakmán belül is. Mindegyiket érdemes meghallgatni és utána mérlegelni, ki melyiket tartja ésszerűnek és elfogadhatónak.

Rudolf Ibolya
kozmetikus mester
szakoktató
írása nyomán
2009. július 13.

 www.mezoterapia.hu

Hozzászólások lezárva.