Mezoterápia : Medist Kft.

Medist Kft.

Orvostechnikai eszközök és kozmetikumok forgalmazása

 • RSS
 • "
 • Facebook
 • "

Mezoterápia

Szerző Kati 2011 - április - 2 0 hozzászólás

 

  MEZOTERÁPIA TŰVEL ÉS TŰ NÉLKÜL!

 

A kozmetika alapproblémája ma is a bőr barrier (védekező) funkciójának a legyőzése.

A bőr alapvető feladatai közé tartozik ugyanis a külvilág felöli anyagbevándorlás lassítása, sőt megakadályozása.  Ez ellen dolgozunk, amikor bőrszépítési vagy terápiás célból szeretnénk bejuttatni anyagokat a bőr mélyebb rétegeibe ill. a bőr alatti kötőszövetbe.  

A hatóanyagok legtisztább formában a bőr legmélyebb rétegeibe történő bevitele kizárólag mezoterápiával oldható meg. A kezelés francia eredetű, kifejlesztése és elterjesztése Dr. Pistor nevéhez fűződik, aki 56 évvel ezelőtt fedezte fel ezt a csodálatos hatóanyag bejuttatási technikát (www.mezoterapia.hu).

A mezoterápia alapelve, hogy a megfelelő hatóanyagot a megfelelő helyre bejuttatva, jóval kisebb mennyiségű hatóanyaggal képes jóval erőteljesebb hatást elérni, mint szájon át vagy parenterálisan (injekcióval ill. infúzióval) adagolva a hatóanyagot.

A mezoterápia klasszikusan tűszúrásokkal dolgozik: a legkülönbözőbb mélységbe szúrnak az orvosok. A reumatológiától a belgyógyászaton, szemészeten, ideggyógyászaton  keresztül a sportorvoslásig megszámlálhatatlan kórkép kezelésére alkalmazzák sikeresen fél évszázada.

Az esztétikai ill. kozmetikai mezoterápia, a bőröregedés, a pigmentfoltosság, a hajhullás, a cellulit (narancsbőr) és helyi zsírlerakódás kezelésében igen hatásos. Egyúttal teljesen feleslegessé teszi az 5-10-20 milliós gépek beszerzését ill. bérlését.

Az esztétikai mezoterápiában az eljárás egyszerre alapul a tűszúrások és a bevitt hatóanyagok hatásán. Már maga a szúrás is igen hatékony, mivel az apró hámsérülések gyógyulása során rengeteg sebgyógyulási hormon(citokinek) termelődik, amelyek szétterjedve a kötőszövetben regenerációt, rost- és alapállományújraképződést indítanak be. Ez a tényező annál erősebb, minél több tűszúrást ejtünk(www.mezoterapia.hu). 

Ez a módszer a „gyors”mezoterápia. Az apró szúrások tömkelegét egy egyszerű mechanikus eszközzel, a tűs hengerrel is előidézhetjük. Ez egy olyan egyszer használatos műanyag henger, amelyen számtalan apró, éles rozsdamentes acél tűtalálható, melyek bizonyos mélységig képesek a hámba hatolni. A kezelés során a hengert a bőrfelületen végiggörgetjük. A tűvel történő mezoterápiát kifejezetten erre a célra kifejlesztett sorozatszúró elektromos pisztollyal végzi a szakember. A beszúrótűn, egy nagyon vékony injekciós tűn keresztül a pisztoly meghatározott, kis mennyiségű hatóanyagkoktélt fecskendez a bőrbeminden egyes szúrás alkalmával. 

A mezoterápia orvosi eredete ellenére a kozmetikával komoly átfedési lehetőséget mutat, hiszen ma már nemcsak a tűszúrásos, hanem az elektroporézisen (tű nélküli mezoterápián) alapuló beviteli módszert is megismerhettük. Ez egy elektroporátorral végzendő fájdalommentes rádiófrekvenciás módszer, melyben a kezelőfejből szétterjedő rádióhullámok a bőrben és a bőrsejtek membránján (akvaporin) hatóanyag csatornákat nyitnak meg, így juttatva be a szükséges hatóanyagokat. Amíg a szakember (orvos vagy kozmetikus) mezoterápiával szépíti a bőrt (antiaging) és/vagy küzd a különböző esztétikai problémák (májfoltok, hajhullás, terhességi csíkok, narancsbőr, helyi lefogyhatatlan zsírpárnák, stb….) ellen, addig a páciens ill. a vendég otthon a különböző probléma-megoldó nanoszómákba zárt gyógykozmetikumok (www.borfiatalitas.hu) otthoni használatával segíthet rá ill. tartósíthatja az így elért eredményt.   

www.mezoterapia.hu

MEZOTERÁPIA

ÍMMÁR TÖBB MINT 4 ÉVE (!) MAGYARORSZÁGON!

Az esztétikai mezoterápia legnagyobb érdeme, hogy garantáltan teljesen ártalmatlan (mellékhatásoktól mentes) és egyedülállóan hatékony a következő esztétikai problémákkal szemben:

 • arc, nyak, dekoltázs anti-aging kezelése,
 • májfoltok kezelése,
 • akne hajlam kezelése,
 • aknés eredetű ragyás arcbőr kezelése,
 • hajhullás ill. kopaszodás kezelése,
 • striák (terhességi csíkok) kezelése,
 • lefogyhatatlan zsírpárnák kezelése,
 • cellulit (narancsbőr) kezelése.

Ráadásul ezeket a problémákat egyetlen egy jóval egymillió forint alatti készülékkel (tűs vagy tű nélküli mezoterápia) lehet kezelni. Az elmúlt négy évben jónéhány igen tapasztalt orvos és kozmetikus mester felismerte ezt a tényt és felvette eszközpalettájára a mezoterápiát. Eddig még egyetlen egy sem bánta meg ezt, sőt még olyan vélemény sem hangzott el, hogy pl.: “Én jobbra számítottam” vagy hogy “Én nem erre számítottam”.

A mezoterápia egy egyedülállóan hatékony hatóanyag beviteli technika, ami nem okoz csalódást sem a szakembernek, sem a páciensnek (vendégnek). Ennek az az oka, hogy a mezoterápiás kezelés során nem nagy feszültségű árammal, nagy energiájú fényvillanással ill. lézerfénnyel, vagy egyéb nem a bőrsejtek egészséges működését elősegítő anyagok bevitelével próbálunk beavatkozni az élettani folyamatokba.

A mezoterápia azokat az anyagokat juttatja be a bőrbe ill. a bőr sejtjeibe, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a bőr egészséges működéséhez ill. megvédik azt a külső ártalmaktól. A bőrnek ugyanis sem nagy áramütésekre, sem nagy villámcsapásokra nincs szüksége heti rendszerességgel ahhoz, hogy egészséges és szép legyen. Amire szüksége van elsősorban, az a hyaluronsav (amely nagy mennyiségű vizet köt meg, tehát biztosítja a bőr hidratáltságát), organikus szilíciumra (amelyböl a bőr fibroblaszt sejtjei fel tudják építeni a fogytán lévő kollagén és elasztin rostokat ill. vitaminokra (A, B, C, D, E, stb…), melyek szabadgyökfogó képességük révén meg tudják védeni azt a külső károsító, bör őregedést elöidézö hatásokkal szemben (UV-A, UV-B sugárzás, levegőszennyezettség, stb…). Semmi értelme az olyan koktéloknak, amelyekben nagyon sok (külön külön egyébként hatékony) hatóanyag van, mivel küszöb alatti koncentrációba kerülhetnek, vagyis hatástalanná válhatnak. Ennek az az oka, hogy egy bizonyos mennyiségű oldószerben (pl.: 5 ml vízben) minél többféle hatóanyagot próbálunk meg feloldani, annál kisebb részekre oszlik az összesen feloldható mennyiség.

És nem csak a hatóanyag bejuttatásban kiemelkedő a mezoterápia.

>A tűszúrások még hatóanyag nélkül is bizonyítottan igen intenzív kollagén elválasztást indítanak el a bőrben és a bőraljában. Ennek eredményeképpen a kor előrehaladtával megereszkedő bőr újra feszesebb, rugalmasabb és tömöttebb tapintatú lesz. Ennek következtében az apró szárazsági ráncok kisimulnak, a markánsabbak ugyan nem tűnnek el, de enyhülnek. A mély ráncok ill. redők esetén ráncfeltöltő kezeléssel egészíthetjük ki a mezoterápiát, melynek során polimerizált (keresztkötésekkel stabilizált) hyalurosavval dolgozunk.

Az aknés atrófiás hegek (ragyás bőr) mellékhatásoktól mentes kezelése eddig megoldhatatlan probléma volt orvosnak, kozmetikusnak egyaránt. A sok tűszúrás erre is meghozta a megoldást.

>A tűs mezoterápiával ill. a tűs hengerrel kombinált tű nélküli mezoterápiával két-három hónapos kezeléssel kisimítható az annyi ember életét megkeserítő “ragyás” arcbőr.

Azt a tévhitet is el kell oszlatni, hogy a tűs mezoterápia ill. a tűs hengeres kezelés fájdalmas. Rendelkezésre áll ugyanis ímmár olyan helyi érzéstelenítési technika, amellyel teljesen fájdalom mentessé tehetőek ezek a beavatkozások.

És akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy a mezoterápia egész évben végezhető, igen kíméletes módszer. Még a tűvel végzett beavatkozás esetén is egy-két napon belül a páciens mindent csinálhat újból (napozás, úszás, sminkelés, stb…). Közvetlenül a beavatkozás után környezete csak annyit vesz észre, hogy egy kicsit kipirult a bőre és persze olyan “kipihent”az arca.

Dr. Kalmár Miklós
orvos-mezoterapeuta
A Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
2008. november 28.

www.mezoterapia.hu

 HYALURONSAV ÉS MEZOTERÁPIA

Rengeteg típusú hyaluronsavat ismerünk (más javallat, más élettartam).
Miért alkalmazható széles körben a kozmetikai gyakorlatban?
Vegyünk különböző problémákat és nézzük, meg hogyan is hat valójában!
A rozácea esetén például, mint tüneti szer alkalmazható, mert fokozza a szövetek turgorát, összenyomja a tágult hajszálereket (kapillárisokat), így kevésbé lesz látható. Ebben az esetben a kóroki tényező a rosszul működő kapilláris rendszer, melynek falai kitágultak, így olyan anyagok jutnak ki a bőrbe, ami egyfajta gyulladást vált ki. Ezáltal indul meg egy olyan kör, amely immunológiai reakció, így kapilláris károsodás következik be.
Visszértágulatos embereknél esetenként a visszerek mentén ekcéma alakul ki. Ez azért van, mert az elvékonyodott érfalon keresztül olyan anyagok jutnak ki a vérből, amelyek ezt a bőrproblémát okozzák. Emiatt nagyon hatásos a C-és B vitamin bevitele, mert a C-vitamin jó érfaljavító, a B-vitamin pedig csökkenti a gyulladást. Visszatérve a rozáceára, az eredményt fokozhatjuk RUTIN és MELILOTUS hozzáadásával, mert ezek gátolják a hyaluronsav lebomlását (tehát meghosszabbítják annak élettartamát). Következésképpen jobban összenyomódnak a kapillárisok, így tünetileg csökken a rozácea, mert a kis erekből ez a fajta folyadékkiáramlás jelentősen csökken.
Nézzük meg kicsit a tudományos hátterét: Testünk 65-70%-a víz. Ez fehérjékhez, vízmegkötő anyagokhoz van kötve, tehát egy kolloid oldat, egy kocsonya az egész szervezetünk. A legnagyobb mennyiségű víz, nem a vérünkben, hanem a kötőszövetünkben van (összetart, támaszt). Az érfalak, és csontok épsége a kötőszövettel van kapcsolatban. Megfelelő arányban kellenek az összetevők az ideális működéshez. A csontokban sok szervetlen só van a víz mellett, ezért kemény. A kollagén és elasztin mint szerves alkotórész kifőzhető belőle. Ha a rugalmas rostok maguktól nem bomlanának le, akkor öregkorunkra nem törnének el a csontjaink. Átalakul az összetétel, ezért lesz rugalmatlan, rideggé válik. A csecsemőknek hajlékonyak a csontjai.
Mindent egybevetve a kötőszövet épségéhez köthető a ránctalanság, puhaság, feszesség. Az öregedés a kötőszövet öregedése. A kötőszövetet fenntartó sejtek a fibroblaszt sejtek, melyek megfelelő működése fontos a rugalmasság és feszesség szempontjából.

Hogy néz ki a kötőszövet? Van egy vázrendszer (kollagén, elasztin, rácsrostok, melynek lyukaiban vannak elszórva a kötőszöveti sejtek, a sejtek és rostok között, egy rugalmas, vízben gazdag alapállomány foglal helyet. Ez a kötőszöveti alapállomány vagy kötőszöveti mátrix, amely nagy vízmegkötő molekulákat tartalmaz (dermatánszulfát, kondoizonszulfát). Itt található a hyaluronsav, melynek jellegzetessége, hogy gélesíti a folyadékot. 1 g hyaluronsav 1000g vizet képes kocsonyás állapotban tartani. Ami a szervezetünkben termelődik, az egy humán hyaluronsav. Ez nincs keresztkötésekkel stabilizálva, nem alkot láncokat, viszonylag gyors a kicserélődése (a szervezet hyaluronsav tartalma 1 hónap alatt megújul). Vagyis újból fel kell épülnie és le is kell bomlania. Tehát abból kell kiindulnunk, hogy addig van minden rendben, amíg a felépítés és a lebomlás mennyisége egyensúlyban van, de azért az sem mindegy, hogy ami felépül, az milyen minőségű. Mert épülhet rosszból, selejtből. Ahhoz, hogy a kötőszövet állapota megfelelően jó legyen fontos, hogy elegendő mennyiségű vízmegkötő anyagot tudjanak szintetizálni. Persze mondják, hogy sok vizet igyunk, de csupán annyi marad a bőrben, amennyit a kötőszövet meg tud tartani. Nagy energiát fordítunk arra, hogy a hámrétegünket rendben tartsuk, de sokkal jobban kellene foglalkozni a bőr alatti kötőszövettel!
Amikor elmegyünk felvarratni az arcunkat, az csupán tüneti kezelés. Hiszen az izom, az ín, a lazarostos kötőszövet sorvadása már elindult. A bőr alatt atrófizál a kötőszövet, ezért megindul a vonzás irányába lefelé. Felvarráskor, amire ráfeszítjük a bőrt, azok a rétegek már megváltoztak, lesimultak az arckoponya jellegzetes dudorai, csökkent az izmok vastagsága. Karakterváltozás történik, ránctalanabb, de mégis más arcot kapunk, mint 20 évvel ezelőtt. Tehát ha elmegyünk felvarratni, le kell fogyni 5-10 kg-ot (csökkentjük a zsírtartalmat) és a műtét után felhízunk, így egy kötőszövet regenerációs kezelést is végzünk.
Ami a rostokat létrehozza, az a kötőszöveti sejt. Ugyanez termeli az alapállományt, de ezek a kötőszöveti sejtek bontják le azokat az anyagokat, amelyet létrehoztak. Ez a bonyolult enzimrendszer a METALLOPROTEINÁZOK rendszere, a kollagenáz, elasztáz, és a hyaluronidáz enzim, ami elemészti, amit létrehozunk, ezáltal tud az egész kötőszövet állandó mozgásban folyamatosan lebomlani, felépülni, kicserélődni. A legrosszabb, ha akadályozzuk a kötőszöveti sejtek működését. Lehet akaratlanul, egy szteroidos kezelés, sugár,citosztatikus kezelés alkalmával. Ilyen terápiák mellett nem tudunk eredményes kezelést nyújtani, mert sokkal erősebb a lebomlás, mint a megújulás.

A szoláriumozásnál figyelembe kell vennünk, hogy rövid idő alatt nagy dózisban kapja a bőr az UV sugarakat, ez lassítja a kötőszövet regenerációját. Ilyenkor sok-sok szabadgyök keletkezik. Napozás alakalmával, ahol fényvédőt is használunk általában, folyamatos, gyengébb az intenzitás a méregtelenítő, DNS károsodás kijavítására több idő van. Minden egyes foton a DNS-ben kárt idéz elő, ezt a DNS-polimeráz enzimmel kijavítjuk. Nem mindegy, hogy 10 perc alatt vagy 3 óra alatt történik ez a DNS károsító behatás. Erre lehet azt mondani, hogy a szoláriumban csökkentett UV B sugárzás van, viszont az UV B hatást potencírozza az UV A. Tehát felvetődik a kérdés, hogy lecsökkentett UV B egy megnövelt UV A mellett nem idéz-e elő több bőrkárosodást, mint a napfény?
Hogyan növelhetjük a bőrben a hyaluronsav mennyiségét?
– A kötőszöveti sejtek hyaluromsav termelő képességét növelhetjük ill. alapállományt, termelünk
– Csökkentjük a lebomlás gyorsaságát
– Pótoljuk azt kívülről
Az Organikus szilíciumról már régóta tudjuk, hogy kötőszövet stimuláló. Legnagyobb része embrionális korban épül be a szervezetbe, viszont valami miatt ez az életkor előrehaladtával csökken, emiatt a kötőszövet regeneráció is csökken. Nehéz a bevitele, mert nem igazán szívódik fel a bélből, a Si-oxid nem vihető oldatba. Nanotechnológiával állítják elő. Vannak olyan készítmények, amelyeket lehet enni vagy felkenni úgy is, felszívódik. Organikus vegyületekhez kötve nagy mennyiségben be lehet vinni (Conjoctyl néven forgalmazza a MEDIST kft.).
A hyaluronsav bomlását többféleképpen lehet csökkenteni: – Hűtéssel, ez csökkenti az enzimatikus aktivitást. – Rezinátok alkalmazásával. Vannak olyan hyaluronsavak, amelyek össze vannak kötve rezinát gyökkel. Ezt részben nehezen bontja a hyaluronidáz, részben önmagában gátolja a hyaluronidáz enzim működését.
Hogyan pótoljuk?
A ma használatos orvosi illetve kozmetikai hyaluronsavak nem emberi és nem növényi eredetűek. Régen kakastaréjból és vágóhídi hulladékból állították elő, amely sok szennyeződést tartalmazott és ezáltal súlyos allergiás reakciók forrása volt. Most baktériumtelepekből vonják ki. A hyaluronsav termeléséért felelős gént, átültették gyorsan és könnyen szaporodó COLI vagy STREPTOCOCCUS baktériumokba.

Ezekből vonják ki a hyaluronsavat. Nem létezik olyan tökéletes eljárás, melynek során maradéktalanul ki tudják tisztítani a streptococcus. maradványokat. A hyaluronsav önmagában nem tud allergiát előidézni, de a mégoly minimális baktérium “szennyeződés” (nem egész baktériumok, csak esetleg elhalt baktérium darabkák) miatt ilyen előfordulhat. Azok, akiknél pl. kezeletlen mandulagóc, sok éven át tartó strepto B hüvelyfolyás, orrmelléküreg-gyulladás előfordult, kedvezőtlenül reagálhatnak a baktérium maradványok miatt. Ha a szervezet olyan baktérium maradvánnyal találkozik, amely rossz helyre került rossz időben, egyre hergeltebb reakciót produkálhat. Ilyen korai allergia lehet ödéma, csalángöb képződés, ill. kontaktallergia a lyukasztás helyén (tűs mezo).
Volt olyan eset, amikor a rádiófrekvenciás kezelésnél nem történ allergiás reakció, de a dermaroller esetében igen! Miért történhet ilyen probléma esetenként?
– Vagy nem visz át strepto maradványt a bőrön a rádiófrekvencia
– Vagy a bőrnek van egy ún. fizikai urticariára való hajlama. A mechanikai behatás indítja el allergén nélkül a csalángöb képződését.
Vannak ilyen esetek (ugye van, akinek a hideg víztől dagad a keze, van, akinek a meleg víztől). Ilyenkor, hogy kiszűrjük mi a ludas száraz mezot érdemes végezni. Ha erre nem úgy reagál, akkor az elektroporézis nem viszi át.
Az injekciózásnál használatos hyaluronsav nem egészen olyan, mint a mezoterápiás. A mezoterápiás keresztkötésekkel nem stabilizált, műanyag hozzáadott alkotókat nem tartalmaz. Nehezebben bomlik le a hyaluronsav, ha a molekulák össze vannak kötve (polimerizáltak), ezt a változatot orvosi ráncfeltöltéshez használják. Ebben az esetben a hyaluronsavak össze vannak kötve nagy molekulatömegű szálakká, a szálak hálóba vannak vonva. Csinálnak egy apróbb hyaluronsavból álló hálót, és a kettőt összerakják. Ezáltal a hyaluronsav rosthálózatból lesz egy “szivacs”.
Tehát a ráncfeltöltő hyaluronsav sem teljesen természetes, hiszen:
– Láncokká van kapcsolva
– Streptococcus maradványokat tartalmaz.
– Műanyagok hozzáadásával, keresztkötésekkel stabilizálnak. Az már a gyártón múlik, mennyi műanyagot tesz bele és a végén , miután kivonják azt, mennyi marad vissza belőle.

A hyaluronsav molekula nagy,
A BŐRÖN KERSZTÜL MÁRPEDIG (“RÁSEGÍTÉS” NÉLKÜL) NEM TUD FELSZÍVÓDNI!
.
Elő kell segítenünk a felszívódást:
– elektroporációval (elektroporézissel)
– pisztolyos mezoterápiával
– dermarollerrel
– fényterápiával (hideg lézer) – orvosi hatáskör
Az alap hyaluronsav lebomlási ideje max. 1 hónap, ezért kell a fenntartó kezelés. Elektroporézissel kevesebb megy be, mint a dermarollerrel, az ideális a kettő kombinációja.
ULTRAHANGGAL PEDIG, AKÁRKI AKÁRMIT MOND, NEM TUDJUK BEVINNI.
A fejbőr mezoterápia sajnos még nem elterjedt beavatkozás hazánkban, pedig nagyon sikeresen alkalmazható, látható eredmények születnek vele. A “hajgyógyászok” a “csodakameráikkal” mindenféle kristályokról és eltömődésekről beszélnek, aminek nincs alapja. A haj a fejbőr terméke, egy természetes elszarusodási folyamat. Amit a bőr és a hámréteg regenerálására használunk az egyúttal a fejbőr regenerálását, a hajnövekedést is tudja serkenteni (dermaroller, hajampullák). Fontos: A fejbőr a lokál készítmények tekintetében 100-szor jobb felszívóképességgel rendelkezik, mint a tenyér vagy a talp.
A mezoterápiás módszerrel csak és kizárólag olyan direkt erre a célra előállított hatóanyagokat szabad használni, amelyek analitikai (megközelítően 100%-os) tisztaságúak, sterilek, minden tartósító, színező, állagjavító és bárminemű más segéd anyagoktól ill. adalékoktól mentesek. Csak ilyenek használata megengedett minden esetben, amikor tűs vagy tű nélküli mezoterápiás módszerrel a börre felvitt hatóanyag(ok) penetrációját (behatolását) kívánjuk elérni. Tehát hagyományos kozmetikumokat ezekkel a módszerekkel nem szabad használni, mert súlyos fertőzést vagy életveszélyes allergiás reakciót válthatunk ki! Ezek a mezoterápiás hatóanyagok a Medist kft-nél megtalálhatók.

Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A “kis” emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz. Mark Twain

Rudolf Ibolya
kozmetikus mester
szakoktató
írása
2009. november 23.

ORGANIKUS SZILÍCIUM ÉS MEZOTERÁPIA

Az Organikus szilícium támogatja a kötőszövet kollagén- és elasztinrostjainak termelődését; a szilícium maga is alapvető alkotóeleme a kötőszövetnek. A kor előrehaladtával csökken a bőr organikus szilícium szintje, ezáltal a kollagén- és elasztinszintje is – s az eredmény: vékonyabb bőr és főleg csökkent rugalmasság.
Mindez megelőzhető, illetve – bizonyos mértékig – visszafordítható lehetne!
Sajnos azonban a nagyméretű szilíciummolekulák a bélből nem tudnak, vagy csak igen igen korlátozott mértékben képesek felszívódni, ezért felesleges is bárminemú kovaföld kapszulát ill. más az organikus szilícium pótlására kitalált táplálékkiegészítőt szedni (pl.: iható kollagént, organikus szilícium gélt, stb…).
A helyzet azonban korántsem reménytelen!
Az egyetlen megoldás erre a problémára: az organikus szilícium mezoterápiás úton való pótlása
(CONJONCTYL®, CE orvostechnikai eszköz).
Ráadásul az organikus szilícium nem csak a bőrünk, illetve a bőr alatti kötőszövet egészségének megőrzésében játszik szerepet, hanem ugyanolyan fontos a haj és a köröm egészségének a fenntartásában is.

(A cikket folytatjuk…!!!)

Ingyen gép, olcsó gép,”drága” gép…

Sokan hívnak mostanában telefonon, hogy segítsek eligazodni az internetes reklámokban foglalt rengeteg ígérettel kapcsolatban. Ebben a témában szeretném röviden kifejteni a véleményemet az alábbiakban:

Nyilvánvaló, hogy ingyen gép soha nem volt, nincs és nem is lesz (vagy aki elkezd ingyen osztogatni gépet, az valószinűleg tényleg megőrült). A gép árát természetesen meg kell fizetnie a vevőnek a hatóanyagok árába beépítve (ez aztán a “versenyjogilag aggályos”), különben a forgalmazó nagyon hamar tönkremenne. Ezért is lehetséges az, hogy amikor annyi hatóanyagot megvásárolt a megajándékozott, hogy már végleg megtarthatja a gépet, a továbbiakban már jelentős árengedménnyel vásárolhatja meg ugyanazokat a hatóanyagokat.

Az olcsó gépekről meg csak annyit szeretnék mondani, hogy mit tetszenének szólni, ha például egy autókereskedő mondjuk bruttó 1.000.000 forintért kínálna Önöknek 0 kilóméteres és extrákkal gálánsan telepakolt új személygépkocsit, ami szerinte teljesen ugyanolyan jó (vagy még jobb), mint az ugyanolyan kategóriás két-háromszor drágább Suzuki, Opel vagy Volkswagen. Én minden esetre elkezdenék gyanakodni, persze lehet, hogy csak azért, mert én már csak ilyen betegesen gyanakvós típus vagyok.

Ami a hatóanyagokat illeti, az 1 százalékos hyaluronsavhoz képest a 3,5%-osban 3 és félszer több hatóanyag van, a 2 milliliteres ampullához képest pedig az 5 milliliteres pontosan 2 és félszer több anyagot tartalmaz. Na most akkor melyik is az olcsóbb és egyúttal hatékonyabb? Tessék számolni vásárlás előtt. És tessék odafigyelni a minőségre is. A gépek esetén pedig tessék rákérdezni a garanciális feltételekre (1 év vagy esetleg 3 év teljeskörű garancia, vagy például nélkülözni kell-e a gépet a javítás időtartamára, ami esetenként hetekig is eltarthat, ha külföldről kell alkatrészt rendelni vagy biztosítanak cserekészüléket.)

És végezetül a szakértelemről és a folyamatos továbbképzésről is néhány szót ejtenék, vagy inkább idézek két nekem címzett e-mailből:

1/ “Üdvözlöm, X Y vagyok kozmetikus, ——-án dolgozok, több mint 20 éve. Tű nélküli mezoterápiás készüléket szeretnék vásárolni, és ezzel kapcsolatos kérdéseim lennének, nagyon sok cég kínál ilyen készüléket és itt vagyok elveszve, vannak nagyon drágák és olcsóbb készülékek is, és ez az én nagy gondom, hogy mire kell odafigyelni egy gép vásárlása során, melyik a jobb készülék, mi a különbség a jó és a jobb gép között, milyen frekvencián kell müködjön a jó készülék, milyen paramétereket kell nézni, jobb a mezoterápia mint az ultrahang, sokan kinálnak (pl. a vaterán) távolkeleti mezoterápiás készüléket, ezek jóval olcsóbbak, ha ilyet vásárolunk, mire kell odafigyelni stb. Továbbképző tanfolyamon voltam, ott kérdeztem meg több kozmetikus kolléganő véleményét a mezoterápiáról, sokuknak az a véleménye, ha van ultrahangos készülék, fölösleges a tű nélküli mezós gép, mert ugyanaz a hatása, az ultrahanggal is bejuttatható a mezós hatóanyag, igaz ez, Önnek mi a véleménye erről? Előre is köszönöm válaszát, és javaslatát, amit türelmetlenül várok. X Y”

Természetesen azonnal válaszoltam az e-mailre. Hamarosan a következő reakció érkezett a válaszüzenetemre:

2/ “Üdvözlöm. Nagyon köszönöm, hogy szakitott rám időt és válaszolt az e-mailemre, eddig Ön az első és egyetlen aki válaszolt és segiteni akar eligazodni ebben a “sűrű erdőben”. Igen nagyon sok kérdés foglalkoztat, és a legszomorúbb az, hogy a kozmetikai gépeket árusitó alkalmazottak nem tudnak válaszolni a kérdéseimre, és kivétel nélkül mindegyiknek az a védekező reakciója, hogy engem néznek hülyének, sajnos ugyanezt tapasztalom néhány továbbképző tanfolyamon is, ahol ha kérdezni merek valamit, (kozmetikával, vagy kezeléssel kapcsolatos), ugyanilyen furcsán, neheztelő lenézésel és pofákat vágva reagálnak, mert nem tudnak válaszolni. Bocsi, kicsit eltértem a témánktól, holnaptól szabadságon vagyok és bármikor hivhat, amit előre is köszönök. Tisztelettel, X Y”

Ez a két e-mail csak kettő a sok közül, amit kapok nap mint nap, de azt hiszem hűen tükrözik a magyar piaci helyzetet, bár ez ami nálunk van, minden csak nem piac. Az istambuli bazárban sokkal korrektebb eladók vannak (tisztelet a kisszámú hazai kivételnek).

Konklúzió: vásárlás előtt tessék alaposan, de nagyon alaposan körülnézni!

Dr. Kalmár Miklós
orvos-mezoterapeuta
A Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
2009. szeptember 6.

www.mezoterapia.hu

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.